El 14 i 15 d’octubre, la FCVS organitza un espai a Lleida per reflexionar sobre els trastorns mentals, l’estigma que s’hi associa i construir noves eines per combatre aquesta xacra

Sota el títol ‘Voluntariat i salut mental: eixamplem les mirades’, la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) organitza la XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut, que tindrà lloc aquest 14 i 15 d’octubre a la Universitat de Lleida (UdL). La trobada proposa reflexionar sobre els trastorns mentals en la nostra societat i l’estigma que s’hi associa. Serà un espai per reunir capacitats i construir nous suports, continguts i eines per a totes les organitzacions de salut que combaten aquesta xacra.

En la Jornada es reivindicarà la importància del voluntariat en salut, tant la del present com la del futur, perquè és un dels grans valors afegits en el sistema sanitari de Catalunya i ofereix una resistència tossuda davant l’estigma.

Sobre voluntariat i salut mental tenim molt a dir i molt per fer, i la XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut serà un espai per reflexionar-hi i debatre-ho.

Programa

Els actes presencials se celebraran a l’Edifici Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, situat al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida (C. Jaume II, 67).

Dijous 13 d’octubre

El dijous 13 d’octubre s’escalfaran motors per a la Jornada amb el cinefòrum de la pel·lícula ‘Desfent nusos’ que ha organitzat Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

Divendres 14 d’octubre

La Jornada del divendres 14 d’octubre al matí serà en format presencial i es retransmetrà en streaming.  Començarà amb la benvinguda institucional i seguirà amb la ponència ‘Les diferents cares de l’estigma en salut mental’, a càrrec de la psiquiatra i directora de Centre de l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, la doctora Ester Castan. Tot seguit, es podrà gaudir d’una taula rodona de programes de voluntariat per conèixer bones pràctiques i casos d’èxit de voluntariat i salut mental.

A continuació se celebrarà un diàleg interdisciplinari on cada ponent compartirà alguns aspectes de la cura de la salut mental propis de la seva disciplina i de la seva experiència. El diàleg permetrà reflexionar conjuntament sobre com construïm un model de cura transversal en salut mental on el voluntariat es col·loca com a agent complementari i necessari.

A la tarda es desenvoluparà en format presencial un taller que portarà per títol ‘Què pots fer tu per trencar l’estigma?’. Serà una trobada presencial per pensar sobre el tracte que donem a les persones amb trastorn mental i s’adquiriran eines per fer-ho d’una forma no discriminatòria.

Dissabte 15 d’octubre

El matí del dissabte 15 d’octubre serà en format virtual i s’hi celebraran dos webinars per tal de debatre sobre l’equilibri entre el dret al benestar de les persones ateses i el dret a fer voluntariat, i per adquirir eines per acompanyar amb més atenció a joves en els seus recorreguts de cura de la seva salut mental. En concret, tindran lloc els següents tallers virtuals:

  • Com he d’estar per fer voluntariat?
  • Eines pràctiques pel voluntariat en salut mental amb joves

 A qui s’adreça

La Jornada s’adreça a persones voluntàries, responsables de voluntariat, professionals de la salut, alumnat i professorat universitari, i persones i organitzacions interessades en la temàtica.

Inscripcions

La inscripció és gratuïta a través del formulari. L’aforament és limitat i cal inscripció a tots els actes (tant pels de format presencial com virtual i per a la retransmissió en streaming) excepte el del dijous 13 d’octubre.

La informació de la Jornada es pot seguir a través de la web voluntaris.cat i de les xarxes socials amb l’etiqueta #VolSalut22.

Leave A Comment

four × 5 =